Borsjtsj, borsjt, borscht of borsh bietensoep
Borsjtsj, de bietensoep uit Oekraïne maakt iedereen nieuwsgierig. Hij zit boordevol groenten en is zeker iets om een keer te bereiden. Speciaal voor ons maakte de
@kokendekerel deze soep in een vegetarische versie.
Meer varianten op deze soep zijn van harte welkom!
Wat hebben we nodig:
2 liter Groentebouillon
4 rode bieten, in kleine blokjes
1 ui, in kleine blokjes
1 grote peen, in kleine blokjes
2 tenen knoflook
¼ witte kool in kleine stukken
1 grote vastkokende aardappel, in kleine blokjes
2 laurierblaadjes
Suiker naar smaak (optioneel)
Zout en peper naar smaak
Hoe gaan we het doen.
Giet de bouillon in een hoge soeppan en voeg ¾ de bieten toe, bewaar de overige bieten voor later. Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes koken.
Zet de ui en de wortel en de knoflook aan in een koekenpan tot de ui glazig en aromatisch is. Voeg toe aan de bouillon. Voeg de laurierblaadjes toe. Laat de soep 1½uur zachtjes trekken. Voeg de aardappel, kool en de overgebleven bietjes toe. Laat 15 minuten zachtjes koken.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Voeg eventueel wat suiker toe. De soep moet een licht zoetje hebben, meestal is het suiker in de biet voldoende, als dit niet het geval is Voeg je wat suiker naar smaak toe.
Verdeel over diepe borden en zorg dat elk bord een flinke portie groente heeft. Lepel er wat zure room op en garneer met de dille.